Epilepsia

= Kaatumatauti

Epilepsia on sähköinen toimintahäiriö aivoissa. Kohtaukset ovat toistuvia ja voivat tulla milloin vain.Oireina ovat kouristelu ja tajunan tason alentuminen/tajuttomuus. Kohtauksen aikana koira saattaa kuolata sekä virtsata ja ulostaa alleen. Sen kesto vaihtelee ja koiralla voi olla häiriöitä käyttäytymisessä.

Epilepsia on koirien yleisin neruologinen sairaus. Sitä on tavattu maailmanlaajuisesti niin rotukoirilla kuin monirotuisillakin koirilla, uroksilla hieman enemmän kuin nartuilla. Monissa koiraroduissa se on perinnöllinen sairaus, mutta sen periytymismallia ei tunneta. Epilepsiaa muistuttavia kohtauksia saattavat aiheuttaa myös sairaudet, myrkytykset ja rakenteelliset viat kuten esim. vesipää. Oireet voivat olla hyvinkin saman kaltaisia ja tästä syystä pelkästään ulkoisten oireiden perusteella diagnoosin tekeminen on mahdotonta. Saadakseen varmuuden epilepsiasta on muut sairaudet ja viat suljettava pois eläinlääkärin tekemillä testeillä.

Joillakin koirilla epilepsia kohtausta edeltää ns. esitila, jolloin koira käyttäytyy normaalista poikkeavasti. Se voi olla levoton, mennä piiloon tai pyrkiä omistajansa seuraan. Kohtausta seuraa jälkitila, jolloin koira voi olla väsynyt, poissaoleva ja se voi käyttäytyä vihamielisesti.

Epilepsiaa ei voida parantaa, mutta siihen on lääkitys, jota koira tarvitsee koko loppuelämänsä ajan.

Ohjeet omistajalle:

  • Mikäli kohtaus kestää yli 5 minuuttia vie koira eläinlääkäriin
  • Mikäli mahdollista vältä koiraa stressaavia tilanteita
  • Älä jätä epileptistä koiraa yksin toisten koirien kanssa
  • Kirjoita almanakkaan ylös kohtausten aika ja kesto
  • Pidä huolta, ettei koira satuta itseään kohtauksen aikana
  • Anna koiran olla rauhassa kohtauksen jälkeen
  • Huolehdi säännöllisestä lääkityksestä

Hannes Lohen geeniryhmä tutkii epilepsiaa LUE LISÄÄ >>

error: Sisältö on suojattu !!