Hengitysvaikeudet

 

Lyhytkuonoisena rotuna mopsit luetaan kuuluvan ns brakykefaalisiin rotuihin. Lyhytkuonoisuus voi aiheuttaa hengityksen vaikeutumista, josta puolestaan käytetään nimitystä brakykefaalinen syndrooma. Rakenteesta johtuvat hengitysvaikeudet ovat periytyvä ominaisuus.

Brakykefaalisessa syndroomassa on useampi kuin yksi tekijä. Koiralla voi olla pehmeä kitalaki, ahdas henkitorvi, kurkunpään muutoksia tai liian pienet sieraimet. Oireina ovat muuttuneet hengitysäänet, rasituksen sietokyvyn heikkeneminen, pyörtyminen ja hapensaannin vaikeutuminen.

Jos mopsi pyörtyilee ja limakalvot sinertävät hapenpuutteesta tai vaikeutunut hengitys haittaa sen jokapäiväistä elämää on koira vietävä eläinlääkäriin.

HOITO: Pitkälti seurantahoitoa ja hengitystä vaikeuttavien tilanteiden välttelemistä kuten esim. Voimakas rasitus, kuumuus ja ylipaino. Vaikeissa tapauksissa happihoito, lääkitys ja kirurgia.

Kennelliitto on yhdessä Helsingin yliopiston ja lyhytkuonoisten rotujen järjestöjen kanssa kehittänyt hyvien ja huonojen hengittäjien erottelemiseksi kävelytestin, jota voidaan käyttää valitessa koiria jalostukseen. Yliopistolla on testattu mopseja, englanninbulldoggeja ja ranskanbulldoggeja, ja tutkimus jatkuu edelleen.

error: Sisältö on suojattu !!