Ihosairaudet

 

Sikaripunkki

Sikaripunkki on mikroskooppisen pieni ulkoloinen, joka elää koiran ihon karvatupessa. Leviäminen tapahtuu vain emolta pennulle ensimmäisten elinvuorokausien aikana, myöhemmin tauti ei tartu. Pieniä määriä sikaripunkkia voi esiintyä myös terveellä koiralla. Stressi saattaa laukaista sairauden.

OIREET: Sikaripunkki aiheuttaa iho-oireita, joita ovat karvanlähtö, punoitus, hilseily, ihon tummuminen, tulehtuminen.

HOITO: Koiran kunnon kohotus ja lääkehoito .

Hotspot

Erityisesti kesäisin kuuma ja kostea sää voi olla edesauttamassa märkäisen paikallisen ihottuman, eli niin sanotun hot spot –ihottuman, synnyssä.

HOITO: Karvojen ajelu ja lääkehoito.

Allergia

Allergia voi puhjeta minkä ikäiselle koiralle tahansa. Koiran atooppinen dermatiitti (ihotulehdus) on yleinen kroonista kutinaa aiheuttava ihosairaus. Koirista n. 10% kärsii atooppisista oireista. Ruoka-aineallergian aiheuttamaa ihotulehdusta on oireiden perusteella mahdoton erottaa atooppisesta ihotulehduksesta. Ruoka-aineallergioiden on kuitenkin todettu puhkeavan kolmasosalle koirista alle 1-vuotiaana. Yliherkkyystaipumus on osin perinnöllistä.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan koiran iholla olevalla mikrobikannalla ja niiden määrällä voi olla tekemistä allergian kanssa. Allergisilla koirilla on vähemmän migrobeja kuin terveellä koiralla.

Allergian diagnotisointi on vaikeaa. Ensin on suljettava pois kaikki muut mahdolliset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa vastaavia ongelmia. Ruoka-aineallergioiden diagnosoinnissa allergiatestit voivat olla epäluotettavia. Parempi tapa on käyttää allergisoimattomia ruokia (myös koiraa palkitessa) ja lisätä sitten allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita yksi kerrallaan ja seurata ilmestyykö oireita. Jos oireita ilmenee myös dieetin aikana, niin silloin kyseessä ei luultavimmin ole ruoka-aineallergia.

Tavallisimmin ruoka-aineallergiaa aiheuttavat naudanliha, maitotuotteet, vehnä, lammas, kana, kala ja soija, mutta mikä tahansa ruuan sisältämä proteiini voi aiheuttaa oireita.

OIREET: kutina, ihottuma sekä korvaongelmat

HOITO: Allergisoivien aineiden välttäminen. lääkehoito. Tukihoitona voidaan käyttää rasvahappolisää, shampoita ja hoitoaineita.

HUOM! Tulehduksen parantumisen jälkeen mopseilla saattaa esiintyä hiivaa, joka aiheuttaa kutinaa.

Hiiva

Hiiva-ongelmien syy on Candida Albicans hiiva joita löytyy nielusta, suusta, nenästä ja suolistosta. Yleensä ne eivät aiheuta ongelmia, vaan ylläpitävät terveyttä. Ongelmia kuitenkin syntyy jos elimistön tasapaino järkkyy esim. allergisten ihotulehdusten myötä. Joskus syyksi riittää stressi, mutta yksi yleistymässä oleva syy on antibioottikuuri ja sen vaikutukset vastustuskykyyn. Antibioottikuurin aikana kannattaakin syöttää koiralle maitohappobakteereita, jotka parantavat suoliston toimintaa.

HOITO: Elimistön oman immuniteetin parantaminen ja lääkehoito

HUOM! Ruuan hiivalla ei ole siis mitään yhteistä koiran hiivainfektion kanssa.

error: Sisältö on suojattu !!