Mopsin hoito

 

Kynnet

Leikkaa mopsin kynnet kerran viikossa. On parempi leikata usein ja vähän kerrallaan, kuin harvoin ja paljon.

Kynsien leikkaaminen on hyvä aloittaa heti pennun totuttua uuteen ympäristöön ja perheeseen. Mopsi mitä todennäköisimmin vastustaa toimenpidettä nykimällä tassua ja rimpuilemalla. Kynsien leikkaamista ei kuitenkaan tule jättää kesken vaan pysyttele rauhallisena ja päättäväisenä. Pidä mopsi aloillaan kunnes se rauhoittuu ja aloita vasta sitten leikkaaminen. Ensimmäisillä kerroilla voit leikata vaikka vain muutaman kynnen kerrallaan. Kun haluttu määrä kynsiä on leikattu rauhoita tilanne ja anna mopsille vasta sitten lupa lähteä luotasi. Muista kehua ja antaa vaikka makupala.

Jos koirien kynsisaksilla leikkaaminen ei onnistu niin saatavilla on myös erilaisia viiloja sekä hiomakoneita. Eläinlääkärit, trimmaamot ja jotkin eläinkauppiaat tarjoavat kynsienleikkauspalveluja.

Jos leikkaat vahingossa liian lähelle kynnen ydintä verta voi vuotaa runsaastikin, mutta se ei ole vaarallista. Tyrehdytä verenvuoto painamalla leikkauskohtaa talouspaperilla tai apteekista saatavalla verenvuotoa tyrehdyttävällä pulverilla. Puhdista kynsi antiseptisellä aineella.

 

Korvat

Mopsin korvissa on paljon poimuja ja muita paikkoja joihin lika helposti kasaantuu. Siksipä ne on hyvä puhdistaa kerran viikossa. Puhdistamaton korva voi aiheuttaa korvatulehduksen.

Puhdistuksessa voi käyttää apteekista tai eläinlääkäristä saatavaa korvienpuhdistusainetta. Sillä kostutetulla pumpulilla tai pehmeällä paperiliinalla pyyhitään korvan näkyvät osat. Älä kaiva korvakäytävästä.

Mikäli mopsisi korvaan kehittyy normaalia enemmän eritettä niin se voi olla merkki korvatulehduksesta ja silloin koira on vietävä eläinlääkäriin. Mikäli mopsillasi on kroonisia korvatulehduksia tai muuten runsasta korvaeritteen eritystä niin kannattaa testata voisiko kyseessä olla altistuminen jollekin ruoka-aineelle. Sen voi testata helposti jättämällä ruuasta pois raaka-aineen kerrallaan ja seuraamalla muutamia päiviä tapahtuuko oireissa muutosta parempaan. Koirilla yleisimpiä alttiusoireita aiheuttavia ruka-aineita ovat naudanliha, vehnä, maitotuotteet, kana, lammas, maissi, soija.

 

Nenä / Nenävekki

Joidenkin mopsien nenä kuivuu helposti. Sitä kannattaakin rasvata vaikka hajusteettomalla perusvoiteella, Bepanthenilla, vaseliinilla tai vauvoille tarkoitetuilla hoitovoiteilla.

Mopsin niin kutsuttu nenävekki vaatii erityistä huomiota. Se on syytä tarkastaa kerran viikossa muiden hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja puhdistaa tarpeen mukaan. Yleisessä puhdistuksessa voi käyttää esim. kostutettua kangasta tai vauvoille tarkoitettuja hoitopyyhkeitä, joilla pyyhkäistään nenävekki muutamaan kertaan.

Mikäli nenävekki on jostakin syystä erityisen likainen niin laita poimuun hieman tavallista vauvanöljyä. Anna sen vaikuttaa hetken aikaa ennen puhdistamista.

 

Turkki

Mopsi on turkiltaan helppohoitoinen. Sen karva on lyhyttä ja likaa hylkivää, joten harjaaminen tai turkin käyminen läpi Furminatorilla riittää perushoitona.

Karanlähdön aikana mopsi kannattaa pestä ja sen jälkeen harjata hyvin, jotta kuolleet karvat irtoaisivat.

Mopsin turkin voi pestä jos se on likainen. Shampoo on muistettava huuhdella hyvin ja pesun jälkeen turkki, korvat ja vekit on kuivattava huolella.

 

Silmät

Mopsin silmät voidaan puhdistaa kostuttamalla pehmeä kankaan palanen haalealla vedellä, puristamalla liika vesi pois ja pyyhkimällä mahdollinen lika tai rähmä varovasti silmistä pois. Voit käyttää myös apteekista ostettavaa silmävettä.

Mikäli koirasi silmät puhdistamisesta huolimatta ärtyvät tai tulehtuvat ota yhteyttä eläinlääkäriin.

 

Hampaat

Koirien yleisin suun vaiva on hammaskivi, joka voi aiheuttaa ientulehdusta ja iän myötä jopa hampaiden menetystä. Hammaskiveä vastaan voidaan taistella monin eri keinoin. Ihanteellisinta olisi, jos harjaisit Mopsisi hampaat päivittäin. Eläinkaupasta on saatavissa koiralle tarkoitettuja hammastahnoja. Jos koirasi ei pidä ajatuksesta etene hitaasti. Totuta mopsisi siihen, että koskettelet sen suuta. Seuraavaksi voit kokeilla sideharson kiertämistä sormesi ympärille ja sillä koirasi hampaiden hellää hankausta. Onnistuneen toimenpiteen päätteeksi muista aina palkita reippailla rapsutuksilla ja kehuilla.

Eläinkaupasta voit ostaa myös muita hampaiden hoidossa auttavia tuotteita. Kuten esim. Plakin muodostumista estävää tahnaa, hampaita puhdistavia luita, porsaan saparoita, puruleluja…

error: Sisältö on suojattu !!