Mopsin pennun hankinta

 

Mopsin hankinta vaatii huolellista harkintaa.

Oletko valmis sitoutumaan mopsiin sen eliniäksi? Onko lähipiirissäsi allergiaa? Oletko valmis ulkoilemaan mopsin kanssa useita kertoja päivässä? Kestääkö taloutesi mopsista aiheutuvat kustannukset?

Onko mopsille tarpeeksi aikaa?

Mopsi jaotellaan kuuluvaksi seurakoiriin ja tarvitseekin päivittäin omistajansa aikaa ja huolenpitoa. Sen perustarpeita ovat ulkoilutus, ruokinta, hoitotoimenpiteet, koulutus ja virikkeiden järjestäminen sekä pentuiässä sosiaalistaminen. Pitkiä työpäiviä tekevien kannattaa harkita tarkoin ennen mopsin ottamista, sillä sosiaalisena rotuna se kaipaa omistajaansa. Yksin asuvien kannattaa miettiä kuka hoitaa koiraa, jos itse sairastuu. Paljon matkustelevien on parasta katsoa hoitopaikat etukäteen jo ennen mopsin hankintaa.

Mistä mopsi ostetaan?

Ennen mopsin ostamista tulee ostajan tehdä taustatyötä oikean pennun löytämiseksi. Mopsit elävät jopa 15-vuotiaiksi, joten sopivan pennun ja kasvattajan etsiminen kannattaa tehdä huolella. Mopsi on turvallisinta ostaa Suomalaiselta kasvattajalta joka rekisteröi koiransa Suomen Kennelliittoon.

Kannattaa muistaa, että huonoista lähtökohdista peräisin oleva pentu sairastuu todennäköisemmin kuin hyvistä lähtökohdista peräisin oleva pentu.

Mitä on pentutehtailu?

Pentutehtailijaksi kutsutaan koirankasvattajaa, joka teettää paljon pentuja epämääräisissä oloissa ja halvalla. Koirien terveydestä tai perustarpeista saatika lääkityksistä ei huolehdita. Pennut voivat sairastua pian uuteen kotiin päästyään ja niissä voi olla pysyviä vaurioita tai kuolemaan johtavia sairauksia ja tartuntatauteja. LUE LISÄÄ >>>

Vaikka tuntisit sääliä huonoissa oloissa kasvatettua pentua kohtaan, älä koskaan osta pentua säälistä! Pelastaessasi yhden pennun tuet samalla pentutehtailijan toimintaa.

Koiranvälittäjien toiminta

Koiranvälittäjät maahantuovat mopsin pentuja hyötymistarkoituksessa. Välittäjä ostaa halvalla monta pentua pentutehtailijoilta, jotka eivät välitä koirien hyvinvoinnista. Usein pennut ovat liian nuoria ja paperit väärennettyjä. Pentuja kuljetetaan Suomeen sekä laittomasti että laillisesti.

Välittäjien tekemä kuljetusmatka on rasitus pienelle mopsin pennulle ja saattaa yhdessä liian aikaisen vierotuksen kanssa aiheuttaa traumoja, joista koira ei koskaan toivu henkisesti. Huonosti hoidetut ja mahdollisesti rokottamattomat koirat ovat sairauksille alttiita ja myös muille koirille terveysriski, joka pahimmassa tapauksessa saattaa johtaa yhden tai useamman koiran kuolemaan.

Myynti-ilmoituksissa nämä mopsit eroavat yleensä siitä, että pennut ovat Suomessa kasvatettuja pentuja halvempia ja myyjän puhelimessa on Prepaid numero. Luotettavasta suomalaisesta kasvattajasta löytyy yleensä aina jotakin tietoa, joko internetin avulla tai puhelintiedustelusta kysymällä.

Suomeen tuodaan myös laillisesti pentuja, jolloin niiltä löytyvät asianmukaiset tunnistusmerkinnät (siru), rokotustodistukset ja EU:n ulkopuolelta tuotaessa rajaeläinlääkärin virallinen todistus.

Lue lisää koirien tuontimääräyksistä Eviran sivustolta >>

Turvallisin vaihtoehto on hankkia koira suoraan kasvattajalta ilman välikäsiä.

Kun sopiva mopsinpentu löytyy?

Kun sopivalta kuulostava pentue löytyy, kannattaa ottaa yhteyttä kasvattajaan ja kysyä pentueen vanhemmista ja sukulaisista, niiden terveystilanteesta  ja luonteesta.

Kun pennut ovat syntyneet sovi kasvattajan kanssa milloin on sopivin aika mennä vierailulle. Tapaaminen tulee aina järjestää kasvattajan luona, sillä on tärkeää nähdä millaisissa oloissa emää ja pentuja pidetään. Pennut voivat olla hieman likaisia touhutessaan ja opetellessaan syömään kiinteää ruokaa, mutta niiden tulee olla terveen tarmokkaita ja reippaita. Emä voi tiputtaa imetyksestä johtuen karvansa ja laihtua jonkin verran, mutta se tulee olla reipas ja ystävällinen.

Mistä tunnistat hyvän kasvattajan?

Kasvattajan tulee osata kertoa rodusta, sen luonteesta, terveydestä, hoidosta, harrastuksista jne. Jokaisella rodulla ja niin myös mopsilla on omat rotukohtaiset ongelmansa ja luotettava kasvattaja kertoo niistä avoimesti.

Vastuullinen kasvattaja on tarkka siitä, kenelle pentunsa myy ja esittää ostajille kysymyksiä esim. ostajan perheestä, asuinpaikasta, koirakokemuksesta ja työajoista sekä millaiseen tarkoitukseen koiraa hankitaan.

Hyvä kasvattaja on myös kiinnostunut kuulemaan kasvattinsa kehityksestä ja elämästä luovutuksen jälkeenkin.

Mopsin rekisteritodistus tulee saada pentua haettaessa tai viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Myyntitilanteessa koirasta tulee tehdä kauppasopimusta, jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat. Kannattaa mielellään käyttää Kennelliiton valmiita sopimuksia.

error: Sisältö on suojattu !!