Mopsin pentu tulee kotiin

 

Ennen pennun tuloa

Järjestele koti koiraystävälliseksi jo ennen mopsin tuloa. Mieti mitkä asiat ovat kiellettyjä ja mitkä sallittuja (saako olla sohvalla, sängyllä, tietyissä huoneissa…) Poista lattioilta ja alahyllyiltä kaikki arvokkaat ja pennulle vaaralliset esineet. Mopsin pentu saattaa hampaiden vaihtumisen aikaan jättää pieniä hampaan jälkiä varsinkin puisiin huonekaluihin, joten suojaa ne tai siirrä pentuajaksi turvaan. Myös matot kannattaa rullata syrjään siksi aikaa kunnes pentu on sisäsiisti.

Ennen mopsin pennun tuloa on hyvä myös sopia yhteisistä pelisäännöistä perheenjäsenten kesken ja kaikki sitoutuvat noudattamaan niitä. Kuka ruokkii ja ulkoiluttaa kysymysten lisäksi on hyvä miettiä annetaanko mopsille makupaloja ja mitä sekä missä, saako tulla sohvalle viereen ym. Kun kaikki ovat tietoisia sovituista säännöistä niin mopsin kasvatus helpottuu koiran saadessa kaikilta yhteneväisiä signaaleita kuinka sen tulee käyttäytyä.

Ulkoilutuspaikat ja reitit on hyvä käydä läpi jo ennen pennun tuloa. Aivan aluksi on parasta pysytellä lähellä omaa pihapiiriä ja rokotusten jälkeen “reviiriä” voi laajentaa mopsin kehityksen mukaan.

Jo ennen pennun saapumista on sille hyvä tehdä oma paikka, jossa se saa rauhassa olla ja levätä.

Mopsin pentu tarvitsee:

  • kaulapanta ja/tai valjaat + talutushihnan
  • ruoka- ja juomakuppi sekä ruokaa kasvattajan suositusten mukaisesti
  • makuualustan
  • kynsisakset
  • harjan ja/tai furminatorin
  • leluja ja puruluita

Omistajailmoitus

Omistajailmoitus tehdään, kun pennunomistaja saa pennun rekisteritodistuksen. Se tehdään rekisteritodistuksen liitteenä olevalla omistajailmoituskorttilla, joka lähetetään täytettynä Kennelliittoon. Ensimmäisen omistajailmoitus on maksuton.

Mopsin pentu luovutusikäisenä

Mopsin hankinta on oltava koko perheen yhteinen päätös, sillä yleensä yhden tai useamman perheenjäsenen vastustus johtaa jossakin vaiheessa koirasta luopumiseen.

Mopsin pentu muuttaa uuteen kotiinsa yleensä 8 viikon iässä. Pennulla ei tuolloin vielä ole rokotussuojaa, sillä ensimmäinen rokotus annetaan 12 viikon iässä. Näin ollen kannattaa välttää koirapuistoja sekä koiratapahtumia ja hoitaa pennun sosialistaminen tuona aikana tuttujen, rokotettujen ja varmasti terveiden koirien kanssa.

Mopsin pennut ovat varsinaisia energiapakkauksia ja melko pian kotiin tuomisen jälkeen juoksevat ja leikkivät tutustuen rohkeasti uuteen ympäristöönsä. Kannattaa taata pennulle runsaasti positiivisia kokemuksia uusista paikoista ja tilanteista. Se kasvattaa pennun luottamusta ja siitä kehittyy tasapainoisen mopsi. Muista, että pentu tarvitsee myös runsaasti lepoa.

Harjoittelua helpottaa, jos jonkun perheenjäsenen on mahdollista pitää vapaata töistä ja keskittyä mopsin pennun kotiuttamiseen.

Mopsi ja lapsi

Mopsi sopii todella hyvin lapsiperheen koiraksi. Ne rakastavat huomiota ja ovat hyvähermoisia.

Mopsia ei tule koskaan hankkia lapsille leluksi vaan koiran hankinta ja hoito ovat aina vanhempien vastuulla. Lapsi voi kuitenkin osallistua koiran hoitoon vanhempien valvonnassa.

Lapselle tulee jo ennen mopsin saapumista selittää kuinka koiran kanssa käyttäydytään. Ohjataan kuinka koiraa lähestytään, silitetään ja hoidetaan. On myös kerrottava, että koiran päällä ei saa istua, sitä ei saa kiskoa turkista, hännästä tai korvista ja varsinkin ensimmäisinä päivinä pennun saapumisesta käyttäydytään rauhallisesti eikä kiljuta. Tärkeää on myös kertoa, että koiraa ei saa herättää kesken unien, sillä pentu tarvitsee unta ja toisekseen se saattaa pelästyessään puraista.

Vaikka mopsi onkin lapsirakas luonteeltaan niin pientä lasta ei tule koskaan jättää koiran kanssa yksin!

Aikuisen tulee aina valvoa lapsen ja koiran leikkimistä. Mopsin pennut ovat herkkiä loukkaantumaan, jos niitä kohdellaan kovakouraisesti. Mopsin pennut saattavat olla sylissä kovia rimpuilemaan. Siksi tulisikin ohjeistaa lasta ottamaan pentu syliinsä vain lattialla istuen. Silloin pentu ei pääse pudotessa loukkaantumaan, jos lapsen ote lipeää.

Mopsin pennun koulutus vaatii aikuisen osallistumista ja varsinkin ulkoiluttamisen kanssa kannattaa harkita todella tarkkaan koska lapsi on siihen valmis. Tulee muistaa, että mopsit ovat pienestä koostaan huolimatta massakkaina ja voivat helposti vetää lapsen kumoon. Ulkona voi myös sattua ikäviä koirakohtaamisia, joista lapsi ei selviä yksin.

Lasta ei saa päästää sairaan tai kivuliaan koiran luo, sillä sen käytös voi olla arvaamatonta.

Yksin kotona

Mopsin pentu on tottunut emänsä ja sisarustensa läsnäoloon ja siksi yksin jääminen ei ole sille luontaista ja sitä on opeteltava kuten muitakin taitoja. Yksin oloa on opetettava pienestä pitäen. Harjoitusta auttaa, jos pentu on väsynyt suorituksen aikana. Näin se oppii nukkumaan yksin jäätyään. Mopsin pentu jätetään aluksi yksin vain muutamaksi sekunniksi ja aikaa lisätään vasta kun pentu on tottunut tilanteeseen ja rauhallinen.

Mopsin pentu saattaa yksin tuntea olonsa turvattomaksi isossa tilassa. Sille kannattaakin rajata yksi huone, josta on poistettu kaikki pennulle vaaralliset esineet.

Jätä pennulle runsaasti turvallisia leluja ja purulita.

Ulkoilu

Mopsi tulee viedä ulos vähintään kolme kertaa päivässä tarpeilleen ja liikkumaan. Mopsi pitää kävelystä ja sen aktiivisuus riippuu usein siitä kuinka pitkiin lenkkeihin sitä on totutettu.

Sisäsiistiksi opettelun aikoihin on hyvä muistaa, että pentu tekee tarpeensa ruokailun jälkeen ja heti herättyään. Tuolloin ulos tehdyt tarpeet kananttaa huomioida palkitsemalla mopsin pentua ja kehumalla ruhtinaallisesti.

Järjestyslaki velvoittaa keräämään koirien jätökset pois varsinkin taajaan asutuilta alueilta. Koiraa ei saa ulkoiluttaa lasten leikkipaikoilla, torilla eikä uimarannoilla. Kuntopoluilla voi kävelyttää remmissä hyvin käyttäytyviä koiria, mutta talvisin vain koirahiihtäjille tarkoitetuilla laduilla.

error: Sisältö on suojattu !!