Nivelsairaudet

Patellaluksaatio

eli polvilumpion sijoiltaan meno on periytyvä, mutta sen periytymismekanismia ei tunneta. Patellaluksaatio jaetaan vian vakavuuden perusteella neljään eri asteeseen. Eläinlääkäri tutkii polvet tunnustelemalla.

I – asteen luksaatiot ovat tavallisesti oireettomia eivätkä kaipaa hoitoa.
II- ja III – asteen luksaatioissa koiralla havaitaan selviä liikkumisvaikeuksia.
IV – asteen luksaatiossa polvilumpio on pysyvästi pois paikoiltaan.

Patellaluksaatio voi myös pahentua eikä nuorena saatu tulos välttämättä ole lopullinen.

HOITO: Lievien patellaluksaation muotojen hoitona yleensä lepo ja kipulääkitys. Vakava-asteisissa patellaluksaatioissa leikkaushoito.

SKL:n patellaluksaatio asteikko

Polvilumpio ei luksoidu. 

Aste 1     

Polvinivel on lähes normaali. Polvilumpiota voidaan liikutella helpommin kuin normaalisti ja patella saadaan luksoitumaan mikäli polvea samalla ojennetaan. Patella saattaa luksoitua ajoittain, mutta se palautuu itsestään  paikoilleen. Polvilumpion suoran siteen kiinnityskohta saattaa olla lievästi kiertynyt. 

Aste 2

Polvilumpio on tavallisesti paikoillaan raajan ollessa ojennettuna. Lumpio luksoituu polvea koukistettaessa tai rotatoitaessa (kierrettäessä) ja pysyy poissa telaurasta kunnes se asetetaan takaisin paikoilleen. Sääriluun (tibia) yläosa on kiertynyt jopa 30 astetta sisäänpäin (pienet koirat). 

Aste 3

Polvilumpio on yleensä luksoituneena. Lumpio saadaan asetettua
tilapäisesti paikoilleen. Sääriluun yläosa on kiertynyt jopa 30–60 astetta. 

Aste 4

Polvilumpio on pysyvästi sijoiltaan, eikä se pysy telaurassa ilman
leikkausta. Sääriluun yläosa kiertynyt jopa 90 astetta.

legg-perthes

eli reisiluun pään avaskulaarinen tai aseptinen kuolio. Legg-Perthesin tauti on perinnöllinen ja sen on epäilty periytyvän autosomaalisesti väistyvästi.

OIREET: Ontuminen, joka pahenee ajan kuluessa. Koira aristaa lonkkanivelen taivutusta ja nivelen liikerata on rajoittunut. Ensimmäiset oireet voivat ilmaantua noin neljän kuukauden iästä alkaen. Oireet yleensä pahenevat rasituksen jälkeen.

HOITO: Leikkaushoito

Hannes Lohen geeniryhmä tutkii legg-perthestä LUE LISÄÄ >>

Erilaiset selkärankaongelmat

Mopseilla on todettu muutamia selkäranka sairauksia, kuten spondyloosi, joka voi kehittyä koirille iänkin myötä ja hemivertebra. Kipuja tai neurologisia ongelmia esiintyy, jos epämuodostuneet nikamat painavat selkäydintä. Hoito riippuu sairauden vakavuudesta.

error: Sisältö on suojattu !!